Merhaba sevgili okurlar, tekrar bir Neflix dizi incelemesiyle daha beraberiz. Sizlere bir çırpıda izleyip bitirdiğim bir gençlik dizisinden bahsedeceğim; Never Have I Ever. Bu Netflix dizisi 2021' de 2.sezonunu yayınladı. Her ne kadar bir gençlik dizisi diye geçse ve 13 yaş ve üzeri gibi gözükse de içeriğinden dolayı bence 16 yaş ve üzerine daha uygun. Hadi çayınızı, kahvenizi alın gelin, incelememize geçelim.
Never Have I Ever Konusu ve Karakterler
Başkarakterimizin adı Devi Vishwakumar, Hint asıllı Amerikalı bir genç kız. Ailesi tam bir katı, tipik Hint kökenlerine sadık bir aile. Amerika' da yaşasalar da dinleri Hinduizm, vejetaryenler ve tüm ritüel ve gelenekleri gerçekleştiriyorlar. Fakat Devi ailesinin aksine tam bir Amerikan genci. Her genç gibi bir erkek arkadaş, şık giysiler, popüler olma isteklerine sahip.
Fakat henüz lise 1 öğrencisiyken Devi' nin beklentilerine hiç de uymayan, korkunç travmatik bir olay gerçekleşti. Devi küçüklüğünden beri arp çalıyordu ve okul orkestrasındaydı. Okuldaki bir konser sırasında babası Mohan kalp krizi geçirdi ve öldü. Bu Devi ve ailesi için korkunç bir dönüm noktasıydı. Devi' nin gerçek anlamda direği babasıydı, annesiyle ilişkisi hep sert ve kısıtlayıcıydı bu yüzden Devi kendisini çok yalnız hissetmeye başladı. Bu olayın Devi üzerindeki etkisi sadece psikolojik değil fizikseldi de.
Babası öldükten bir hafta sonra Devi' nin bacakları hareket etmez oldu. Annesiyle korku içinde doktora gittiklerinde medikal bir sebep olmadığını, nedeninin psikolojik olduğunu söylediler ve Devi bir yıl boyunca tekerlekli sandelyede kaldı.
Neyseki çok tatlı iki arkadaşı; Fabiola Torres, lise robotik takımının başkanı, ve Eleanor Wong, tiyatro kulübünün başkanı, hep yanındaydı. Eninde sonunda Devi tekrar yürüyebildi. Dizi bu olay yaşandıktan bir yıl sonrasında, lise ikinin ilk gününde başlıyor. Devi, doğal olarak, bir önceki yıl hiç yaşanmamış gibi tekrar okul hayatına dönmek istiyordu ama elbette bu mümkün değildi.
Devi' nin lise hayatını güzelleştirme planı fazlasıyla takıntılıydı. Arkadaşları ve kendisini popüler yapmak için her birine bir hedef erkek arkadaş seçmişti. Her şey planladığı gibi olsun istiyordu.
Devi derslerde birinci olma konusunda da takıntılı biriydi, büyük ihtimalle ailesinin, özellikle annesinin, üzerinde yarattığı baskıdan dolayı. Devi' nin ilkokuldan beri derslerde yarıştığı başka bir çalışkan öğrenci vardı, Ben Gross. Aralarındaki rekabet kesinlikle acımasızdı. Ben, Devi' ye hakaret etmekten hiç çekinmiyordu. Hatta Devi' nin yürüyemediği zamanlar ona numara yaptığını bile söylemişti.
Kamala, başka bir önemli karakter, ise Devi' nin kuzeniydi. Biyoloji bölümünde doktora öğrencisi ve gerçekten güzel bir kızdı. Devi' nin babası öldükten sonra onların evine taşındı ve mezun olana kadar onlarla kalacaktı. Devi kesinlikle Kamala' yı kıskanıyordu ama dizi ilerledikçe aralarındaki ilişki çok güzel bir hal aldı, neredeyse bir abla-kardeş gibi oldular.
Devi' nin bir de uzun süredir hoşlandığı bir çocuk vardı: Paxton Hall-Yoshida. Okulun yüzme takımındaydı ve gerçekten popüler biriydi. Devi onu hep uzaktan seyrediyordu ve ona olan hoşlantısının da takıntılı olduğu dizi boyunca gözlemlenebilir bir haldeydi.
Dizi İncelemesi
Bu dizi hakkında gerçekten çelişkili hislere sahibim. Dizinin işlediği konular bazen gerçekten önemli oluyor ama bazen de tipik bir ergen dizisine dönüşüyor, şaşırıp kalıyorum. Ama belki de bu çelişkinin sebebi Devi' nin çelişkili kişiliğinden dolayı olabilir. Babasının ölümü, annesinin baskısına verdiği tepki, okulda yaşadığı zorbalık Devi' nin üzerinde gerçekten korkunç bir etki yaratmış ve büyük ihtimalle onu birçok konuda takıntılı olmaya ve çılgınca davranmaya itmiş.
Bir de dizide çok net fark ettiğim bir şey, Devi' nin ne kadar yabancı hissettiğiydi. Hint kökenlerine hiçbir yakınlık ya da sempati duymuyordu ama Amerikan kültürüne ait olmak için de fazla yabancı hissediyordu. Bu çelişkinin de onu çok yorduğu açıkça görülebiliyor. "Hangi kültürü benimsemeliyim?" ya da "Etnik kökenimin benim üzerimde hiçbir etkisi yok!" gibi bir kendini reddediş vardı içinde. Bohemian Rhapsody Film Analizi ve Önemli Teori' de de tıpkı buna benzer bir durumdan bahsetmiştim, isterseniz o yazıya da bir göz atın.
Bu kısım spoiler içeriyor, henüz izlemediyseniz "spoiler bitti" yazan kısma kadar atlayın:
2. Sezon ile ilgili
************************************************************************************
2. sezonda özellikle hem Ben hem de Paxton'la Devi' nin aynı anda çıkması, bunu uzun süre devam ettirmesi ve bundan narsistik bir zevk alması Devi' nin psikolojisinin ne kadar bozuk olduğunu gösteriyor bence. Hiçbir vicdan azabı hissetmeden bunu yapabilmesi çok tuhaf bir durumdu. Ben ile kurduğu bağ bence gerçekten sağlamdı, çok ortak noktaları vardı ve her ne kadar başta çok sağlıksız, rekabetçi bir ilişkileri olsa da bence sonradan çok güzelleşmişti. Daha sonra Devi' nin Paxton' la da çıkmaya başlaması bence Ben' le kurduğu ilişkiye büyük bir saygısızlıktı ve asıl güzel olan ilişkiyi kaybetmesine neden oldu.
Paxton' la olan ilişkisi sadece fiziksel bir çekimden ibaret. Ve görüştükleri süre boyunca Paxton Devi' ye pek de saygı göstermedi, hele arkadaşlarının yanında hiçbir şekilde kız arkadaşıymış muamelesi yapmadı.
Eleanor' un baskıcı ve toksik erkek arkadaşı diziye farklı bir konu getirmiş oldu çünkü bu da birçok genç kızın başına gelebilen bir durum. Bencil, sadece kendini düşünen ve hep haklı olduğuna inanan birine aşık olursa bir genç kız, aynı Eleanor gibi zamanla arkadaşlarından, sevdiği şeylerden ve en önemlisi kendisinden uzaklaşır. Bence bu çok iyi işlenmişti.
Kamala' nın iş yerinde yaşadığı cinsiyetçilik, ailesinin evlendirme baskısı, kendisini kanıtlamak için verdiği savaş bence gerçekten güzeldi.
********************************************************************************************
Spoiler içeren kısım bitti!
Oyuncular
Benim için Never Have I Ever oyuncuları kesinlikle beklediğimden daha iyiydi. Devi' yi Maitreyi Ramakrishnan adında 19 yaşında bir oyuncu, Paxton' ı Darren Barnet, Ben' i Jaren Lewison, Fabiola' yı Lee Rodriguez, Eleanor' u Ramona Young ve Kamala' yı Richa Moorjani canlandırıyor.
Ben de çoğu izleyici gibi Paxton' ın oyuncusunu bir lise öğrencisi için fazla büyük buldum. Darren Barnet gerçekte 30 yaşında. Daha öncede yaşı çok daha büyük kişilerin lise öğrencisini oynadığını gördüm, örneğin Vampir Günlüklerinde ya da Gezgin Pantalon Kardeşliği filminde ama Darren Barnet gerçekten 30 yaşında gözüküyor ve diğer oyuncular arasında biraz yaşlı duruyor. Yine de tabi dizinin hızı ve konusu arasında bu çok da büyük bir sorun olmamış.
Siz Never Have I Ever hakkında ne düşünüyorsunuz? Tüm yorumlarınızı yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
Başka harika Netflix dizi önerisi arıyorsanız The Good Place, Anne with an E ve Bebek Bakıcıları Kulübü dizilerine yaptığım incelemelere de göz atmanızı öneririm.
Yeni yazılarımdan kolayca haberdar olmak için @akindawriter'ı Instagram
ve Twitter'dan takip edebilirsiniz. Takip et butonları mobildeyseniz yorum
gönder kısmının altında, bilgisayardaysanız sağdadır.
0 Yorumlar